sasad_resort_latvanyterv-1_kicsi-1

Jelentős tranzakciót jelentett be a Cordia

Budapest, 2017. január 31. – Az elmúlt évben 12 100-ra nőtt a Budapesten futó ingatlanfejlesztések teljes újlakás-száma, ám a projektek jelentős része már most csúszásban van a tervezett átadáshoz képest – többek közt ezt állapítja meg a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia 2016 évi átfogó piacelemzése. Az átlagárak növekedése folytatódott, 500 ezer forintos négyzetméterár alatt csak Pest külső kerületeiben található új otthon, miközben Budán a legdrágább lakásokat bő másfélmilliós négyzetméteráron kínálják. Az idén a tavalyihoz hasonlóan magas kereslet mellett a kínálat lassabb ütemű, de folyamatos bővülése várható. A vállalat egy új, 850 lakásos zöldövezeti projekt indítását is bejelentette. 

Az elmúlt év utolsó negyedében is kitartott a fővárosi újlakáspiac lendülete, így 2016 végén a Budapesten futó ingatlanfejlesztési projektek teljes újlakás-száma elérte a 12 100-at. Az értékesítettség a szeptemberi 54 százalékról 58 százalékra nőtt, az év során eladott több mint 7000  új lakás az azt megelőző három év összes eladásával egyenlő – ez derül ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. 2016-os piacfelméréséből.„A 2016-ban futó projektek lakásainak fele várhatóan 2018-ban fog elkészülni, ám a fejlesztések jelentős része már most csúszásban van a tervezett átadáshoz képest” – húzta alá Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. „A Cordia projektjei ugyanakkor a tervezett ütemben haladnak, a VI. kerületi Rózsa 55 építkezése például a múlt héten kezdődött el, így összesen nyolc projekten folyik az építkezés” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

sasad_sajtoanyag_grafikon_1-768x432

 „A kisebb és közepes fejlesztők projektjeit jellemző csúszást a legtöbb esetben a kivitelezői oldalt jellemző kapacitáshiány és az abból fakadó költségemelkedés magyarázza, de a fejlesztők tapasztalatlansága és finanszírozási nehézségei, valamint az építési engedélyezési eljárások bürokratikus útvesztői is közrejátszanak.” A Cordia kutatásának adatai szerint a 2016-ban indult fejlesztések közül 4800 lakás esetében eddig nem kezdték el az építkezést, közel 2,5 ezer lakásra még az építési engedély sincs meg, 3750 lakás esetében pedig csúszás valószínű. A Cordiáé a Sasad Resort koncentrálódik az új fővárosi projektek lakásainak 25 százaléka, a XI. kerületben pedig a 18 százaléka. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a budai oldalon az újlakás-eladások 68 százaléka történt Újbudán. E két „sztárkerület” mellett a pesti belső kerületek – VII., VIII., IX. kerület – rehabilitációs területein mutatkozott kiemelkedő fejlesztői aktivitás.Földi Tibor bejelentette: „a XI. kerület felfutásából a Cordia is kiveszi a részét, a vállalat ugyanis megvásárolta és új életre kelti a Sasad Resort projektet, ahol Budapest egyik legsikeresebb lakópark-koncepcióját folytatja”. A 4-es metrótól mindössze 10 percre található, a budai hegyekre panorámás, a Rupp-hegy természetvédelmi terület közelében fekvő parkosított telken négy ütemben 850 lakás készül el úgy, hogy mindössze 20 százalék lesz a terület beépítettsége. A lakók számára egy saját, 8000 négyzetméteres élménypark áll majd rendelkezésre, ahol több korosztály számára lesz játszótér, szabadtéri edzőpark, futópálya, kutyafuttató és pihenőkert. Az építkezés a rendelkezésre álló építési engedélyeknek köszönhetően heteken belül elindul. Lakásárak, -méretek Az új lakások átlagos négyzetméterára az októberi, nem egészen 600 ezer forintról decemberre 620 ezer forintra nőtt. A Duna jobb partján az átlagár 660 ezer, a bal parton 600 ezer forint. A legdrágább területnek – a szűk kínálatnak betudhatóan – az V., az I. és a XII. kerület számít, egymillió forint körüli átlagárakkal. Budán a legdrágább lakásokat bő másfélmilliós négyzetméteráron kínálják, míg Pesten egy évek óta eladósorban lévő projekt mintegy kétmilliós ára a csúcstartó. Decemberben 500 ezer forintos négyzetméterár alatt a pesti külső kerületek lakásai voltak elérhetőek, a legolcsóbb kerületnek a XXI. és a XXIII. számít, 310 ezer forint körüli értékekkel.

sasad_sajtoanyag_grafikon_2-768x432

A budapesti lakáskínálat 53 százalékát a nagy, legalább háromszobás lakások teszik ki. Pest belső kerületeiben ez az arány csak 40 százalék, külső kerületeiben 63százalék, a budai kerületekben pedig 68 százalék. A két sztárkerület kínálata eltérő: a XIII. kerületben az eladó új otthonok 58 százaléka számít nagynak, míg a XI. kerületben a 45 százaléka. Kilátások 2017-re „Az idén a 2016-oshoz hasonlóan magas kereslet mellett a kínálat lassabb ütemű, de folyamatos bővülése várható, így a tranzakciók száma is emelkedik majd” – mondta Földi Tibor. Hozzátette: „a vevői oldalt a CSOK kedvező változásai, az egyéb befektetési formákkal elérhető rendkívül alacsony hozam, az alacsony lakáshitel-kamatok, a növekvő hitelfelvételi hajlandóság is erősíti. Ezek a folyamatok azt is előre vetítik, hogy várhatóan az áremelkedés trendje sem fordul meg, legfeljebb lassulhat.”

exit_intent_bg-scaled