Lakópark

Napjainkban több lakópark is épül Budapesten. Ez nem meglepő, tekintve, hogy ez az egyik leginkább keresett háztársulás. A vevők előszeretettel keresik az olyan ingatlanokat, melyek egy lakóparki környezetben találhatók.

Egy lakópark területén lévő ingatlannál ugyanis igényesen kialakított környezet, rendezett terek, jó infrastruktúra, és kulturált lakóközösség várja őket.

A régebbi lakótelepi házak nehezen tudják felvenni a versenyt a lakóparkban található lakással, igaz az előbbieknek is megvannak a maguk előnyei. A trend ma azonban egyértelműen a lakóparkok építésének irányába mutat.

Átmenetet képeznek az olyan lakóházak, társasházak, melyeket egy lakópark színvonalát is jócskán meghaladó környezetrendezési megoldásokkal láttak el.

Jó példa erre a Cordia Thermal Zugló társasház. Ez az épület gyakorlatilag egy lakópark és egy társasház keveréke. A földszinti ingatlanok tágas kerttel vannak ellátva, de az emeleti lakásoknak is van vonzerejük, gyönyörű tágas teraszok kapcsolódnak hozzájuk. A társasház lakásai termálvíz bevezetést kaptak, ezzel egyedi kényelmet, és luxust biztosítva tulajdonosaik számára. A Cordia Thermal Zugló esetében 24 órás biztonsági szolgálat őrzi az ott lakók nyugalmát.

Még közelebb áll a lakóparkhoz a Cordia Terrace Residence. Itt nagyobb gondot fordítottak a környező tér parkosítására, és zölddé tételére, mint néhány lakópark esetében. Ennek oka pedig, hogy a társasházban lévő lakások egy újfajta modern megközelítésben épültek. A lakásokat a környező térrel egybe nyitva alakítottak ki egyedi hangulatú és magas „szabadságérzetet” biztosító otthonokat. Ezáltal a lakók közelebbi kapcsolatot ápolhatnak a környezetükkel. A lakásokat természetes burkolóanyagokkal, és tágas belső terekkel is igyekeznek közel hozni a természethez, és ezt szolgálják az óriási ablakok is, melyek a nap legnagyobb részében zavartalanul engedik be a napfényt a tágas helyiségekbe. Ezt a hatást erősítik az ingatlanokhoz tartozó nagyvonalú teraszok is.

Elsőre úgy tűnhet, hogy egy lakóparkok talán nagyobb személyes elzárkózást tesznek lehetővé, ám a gondosan kialakított lakások egymástól jól elszeparálva biztosítják az itt lakók kényelmét, nagy esélyt biztosítva a magánszféra tiszteletben tartásának.

A lakóparkok hátránya sokszor az, hogy a budapesti belvárostól távol helyezkednek el, ugyanis nehéz megoldani, hogy központi helyen is legyen, és tágas zöld területet is magában foglaljon – persze azért akad olyan lakópark, amelyik ezeket a tulajdonságokat magában hordozza. Sok újépítésű ingatlan ezért a belvárosi kényelem, és „pezsgés” ígéretét állítja szembe egy lakóparkok nyújtotta nyugalommal.

Ugyan a Corvin Sétányon helyet kapó lakások nem hasonlíthatók a lakóparki ingatlanokhoz, mégis a Corvin negyed igényesen parkosított kialakításának köszönhetően sok olyan kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Zöld terek és sétányok szegélyezik a lakásokat, kellemes kilátást és környezetet biztosítva az ott lakók számára.

A Corvin Sétány lakásainak nagy előnye a központi fekvés és a környéken lévő magas színvonalú szolgáltatások sűrűsége. Bevásárló központ, mozi, éttermek és kávézók szolgálják az itt lakók kényelmét, és több egyetemi épület is olyan közel van, hogy azok akár gyalog is megközelíthetőek.

A fenti példákon is jól látszik, hogy a lakópark és a társasházak közötti építészeti különbség kezd eltűnni. Egyre több olyan társasház van, amely egy lakóparkra jellemző stílusjegyeket hordoz magán.